40 let Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko TomažičTržaški partizanski pevski zbor (TPPZ) Pinko Tomažič letos praznuje 40 let svojega delovanja. Ta visok jubilej ni pomemben le za sam zbor, ki že štiri desetletja s pesmijo ohranja slovensko besedo v zamejstvu in deluje v korist slovenske narodne skupnosti v Italiji, ampak tudi za širši prostor, saj si TPPZ s svojim sporočilom in delovanjem prizadeva za mir in sožitje med narodi, za strpnost, večkulturnost, antifašizem ... In to ne le na območju, kjer zbor deluje, ampak tudi po celi Italiji in Sloveniji ter drugod.

Kratka zgodovina zbora

Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič je bil ustanovljen leta 1972 v Bazovici pri Trstu (Italija) na pobudo bivših partizanov. Glavno poslanstvo zbora je prenašanje izročila NOB in odporniškega gibanja, ohranitev partizanske pesmi ter posredovanje idealov miru, bratstva in enakopravnosti med narodi.

Prvi dirigent in hkrati tudi eden od ustanoviteljev zbora je bil Oskar Kjuder, bivši partizan, borec Prekomorskih brigad in zavedni Slovenec iz vasice Lonjer pri Trstu, ki je zbor vodil in predstavljal celih 25 let. Za njim je to vlogo prevzela Pia Cah, doma iz Križa pri Trstu, ki zbor vodi še danes. V vseh letih delovanja je zbor imel že skoraj 1000 nastopov. Tržaški pevci so partizansko in uporniško pesem ponesli po Italiji, Sloveniji in vsej takratni Jugoslaviji, zbor pa je gostoval tudi drugod po Evropi (Avstrija, Grčija) in v nekdanji Sovjetski zvezi.

Od začetka delovanja do danes se je v zboru zvrstilo več kot 500 članov (pevci, solisti, orkestraši in recitatorji), tako Slovencev kot Italijanov s (predvsem) tržaškega in tudi z goriškega Krasa ter Slovencev iz različnih krajev Slovenije. Zadnjih 15 let zbor bogatijo tudi ženski glasovi. Zbor trenutno šteje več kot 100 članov. Pevcev, ki v zboru pojejo že od samega začetka, je le še deset. So pa zato toliko bolj veseli novih moči, zlasti mladih z obeh strani (nekdanje) meje, ki so se v zadnjih letih pridružili zboru. Njihov prihod je zagotovilo, da bodo vrednote, za katere si Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič prizadeva že štiri desetletja, živele tudi v prihodnje.

 
Š tirje koncerti za 40 let

Pevci in pevke TPPZ nameravamo ta pomemben jubilej - 40 let neprekinjenega delovanja - obeležiti z nizom štirih koncertov v Sloveniji in Italiji, na katerih bodo nastopili tudi naši glasbeni prijatelji in somišljeniki - borci za boljši in lepši svet: Ženski pevski zbor Kombinat, Ljubljanski partizanski zbor, Drago Mislej Mef, Vlado Kreslin, Iztok Mlakar, Gojmir Lešnjak Gojc, Boris Kobal, Zaklonišče prepeva, Kraški ovčarji, Dirty Fingers, zamejski taborniki in drugi.

* 28. oktobra 2012 bo naša pesem najprej zadonela na domačih tleh, torej na Tržaškem. V središču Trsta nas bo gostilo Slovensko stalno gledališče (SSG) Trst.

* 11. Novembra 2012 bomo nastopili v hramu slovenske kulture - v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

* Teden dni kasneje, 18. novembra, nam bo vrata na stežaj odprlo Slovensko narodno gledališču (SNG) Nova Gorica.

* Zaključni koncert pa bo 25. novembra v Zgoniku.


 Smrt fašizmu - Svoboda narodu!